גילוי סרטן הערמוניתמחלת הסרטן היא מחלה קשה הדורשת טיפולים ארוכים וממושכים. זמן הגילוי של המחלה חשוב ומשמעותי מאוד לטיפול ולסיכויי ההחלמה, ככל שמועד הגילוי של הגידול הסרטני מוקדם יותר, מידת ההתפשטות של הגידול קטנה יותר, והסיכויים להחלמה גבוהים.

לכן, כדאי ורצוי לחפש סימנים שונים של גידולים סרטניים עוד בטרם מופיעים סימפטומים של המחלה. סימנים אלו הם חומרים המופרשים על ידי התאים הסרטניים לזרם הדם וניתנים לגילוי בבדיקה פשוטה.

סרטן בלוטת הערמונית הוא דוגמא טובה לסרטן עבורו קיימת בדיקת סקר, שנועדה לעזור בגילוי מוקדם של המחלה. בדיקת החומר PSA- Prostate specific antigen (אנטיגן ספציפי של בלוטת הערמונית) מהוה מדד שימושי לגילוי סרטן בערמונית, ולווידוא שלא נותרו תאים ממאירים בבלוטה לאחר הניתוח.

מה הוא PSA?

PSA הוא חומר אשר בלוטת הערמונית מפרישה באופן תקין. חומר זה מסייע בהפיכתו של נוזל הזרע לנוזלי יותר. PSA מיוצר בגוף בבלוטת הערמונית בלבד. עלייה בייצור של PSA מתרחשת במגוון מצבים – ולא רק בסרטן הערמונית. עלייה ברמות ה – PSA מופיעה גם למשל בדלקת בערמונית, בהגדלה שפירה של בלוטת הערמונית (BPH) ובסרטן. ביצוע של ביופסיה מבלוטת הערמונית מעלה גם הוא את רמות PSA למשך מספר שבועות.

מתי מומלץ לבצע בדיקת  PSA

יעילותה של בדיקת PSA לגילוי מוקדם ולשיפור סיכויי ההחלמה מסרטן הערמונית הוא עדיין נושא שנוי במחלוקת. על פי המלצות הארגון האמריקאי לסרטן, כדאי לכל גבר לבצע את הבדיקה החל מגיל 50 ועד לגיל 76, מדי שנה. כאשר קיימת היסטוריה משפחתית של סרטן הערמונית מומלץ להתחיל את בדיקת הסקר כבר בגיל 45. עם זאת, כדאי לדעת שישנן גם המלצות שונות מארגונים אחרים.

ערכים תקינים של PSA

כמו רוב הבדיקות הרפואיות, אין בנמצא "ערכים תקינים" לבדיקה וקיים טווח רחב המשתנה בין נבדק לנבדק, ישנם ערכים המצריכים בירור נוסף בחשד לסרטן בבלוטת הערמונית. הסף לביצוע ביופסיה של הערמונית נקבע בעבר ל – 4.0 ננוגרם למילימיטר, והופחת ל-2.6 ננוגרם למ"ל עבור גברים צעירים מגיל 60.

כדי לאפשר דיוק רב יותר בבדיקה, פותחו שיטות נוספות המתייחסות ל – PSA. בדיקה של רמות ה – PSA החופשיות, שאינן קשורות לחלבון נושא, עוזרת באבחנה. כדי להבחין ברמות גבוהות של PSA בגלל גדילה שפירה של הערמונית פותח מדד שנקרא "צפיפות PSA", המתייחס לרמות PSA ביחס למשקלה המוערך של הבלוטה.

לעיתים קרובות, מתייחסים גם לשינויים בבדיקה במהלך הזמן, ולא רק לערכים חד פעמיים. עלייה ברמות PSA מעבר ל -.0.5 ננוגרם למ"ל לשנה מחייבת ביצוע ביופסיה.

חסרונות בבדיקת PSA

אל מול היתרונות שבגילוי מוקדם של סרטן הערמונית, קמו לאחרונה אנשים שמערערים על יעילותה של בדיקת PSA בשיפור הטיפול הרפואי בבלוטת הערמונית ותוהים אם הבדיקה נחוצה. על פי המערערים, סרטן בבלוטת הערמונית מתפתח באיטיות רבה. רבים מהחולים הסמויים ימותו בשיבה טובה ממחלה אחרת, בלי שיידעו כלל שסרטן הערמונית קינן בגופם, בלי שיסבלו מתסמינים כלשהם.

על פי גישה זו, גילוי מוקדם של סרטן הערמונית חושף את הנבדק לנזקיו הרבים של הטיפול, ועל תופעות הלוואי הרבות שלו, לעיתים קרובות שלא לצורך. החולה שסרטן הערמונית התגלה בגופו יכול היה להמשיך ולחיות ללא טיפול בלי הגילוי המוקדם. טענה זו טרם הופרכה או הוכחה, ולכן כדאי עדיין לבצע את בדיקת ה – PSA בהתאם להמלצתו של האורולוג המטפל.

בדיקה נוספת להערכת מצב סרטן הערמונית באמצעות נטילת דגימה. נוטלים בין שש לשתיים עשרה דגימות מהערמונית ושולחים אותן לבדיקה במעבדה פתולוגית. את הדגימות נוטלים באמצעות ביופסיה המבוצעת דרך פי הטבעת. הבדיקה נמדדת באמצעות סולם הנקרא סולם גליסון כשמטרת הסולם לספק הערכת מצב בנוגע למצב הגידול בערמונית

http://youtu.be/QTQS6nWtYkw

דילוג לתוכן